Assalamualaikum...
Sebelum Ramadhan,time belajar dulu pernahlah makan chicken chop.Harganya RM10.00 paling kurang.Tapi makan tau cuma tak tahu cara nak buat.Teringin juga kadang-kadang nak buat.Mari kita sama-sama share cara nak bikin CHICKEN CHOP..
RESEPI CHICKEN CHOP
Bahan 1:
Bahan 2: SOS
Tumbuk bawang puteh dan halia, tumiskan. Masukkan lada hitam yang ditumbuk diikuti dengan air masak. Kemudian tambahkan sos tomato serta sedikit kicap *fungsi kicap nak kasi kaler sos cantik... kasi gelap sikit* Campurkan sedikit tepung gandum supaya sos jadi likat. Perasakan dengan garam dan gula.
Bahan 3: Aksesori/hiasan:
Sebelum Ramadhan,time belajar dulu pernahlah makan chicken chop.Harganya RM10.00 paling kurang.Tapi makan tau cuma tak tahu cara nak buat.Teringin juga kadang-kadang nak buat.Mari kita sama-sama share cara nak bikin CHICKEN CHOP..
RESEPI CHICKEN CHOP
Bahan 1:
- isi ayam (basuh bersih, tos sampai sejat air. Lumurkan dengan sedikit garam, perap seketika.
- tepung gandum digaul dengan lada hitam yang ditumbuk
Bahan 2: SOS
Tumbuk bawang puteh dan halia, tumiskan. Masukkan lada hitam yang ditumbuk diikuti dengan air masak. Kemudian tambahkan sos tomato serta sedikit kicap *fungsi kicap nak kasi kaler sos cantik... kasi gelap sikit* Campurkan sedikit tepung gandum supaya sos jadi likat. Perasakan dengan garam dan gula.
Bahan 3: Aksesori/hiasan:
- kentang wedges - Goreng kentang kemudian gaulkan dengan sedikit margerin dan sos lada hitam
- daun salad
- buah tomato
- sayur brocoli dicelur sekejap
- carrot dll ikut kreativiti masing2...