Assalamulaikum..
Selamat pagi yang mulia ini.Buat Jumaat yang kedua dalam bulan Romadhan.Moga-moga diberkati Allah apa jua adanya dalam menjalani ibadah ini.
Jejari ni kadangkala malas nak naip.Nak suruh PA takde.nanti bila dah kahwin suruh orang umah pulak tolong updatekan selalu..
Ok,guys and girl..Hari ini saya nak berkongsi satu resepi yang biasa anda makan sebelum puasa.Resepi dimana memang makanan kegemaran bagi sumer orang Melayu dan bangsa lain jugak.Resepi ni biasanya dibeli dengan cara makan kat mana-mana kedai mhupun dibungkus dengan daun pisang..Wah,sedapnya..Resepi apakah itu??
Walaupun resepi ni biasa dimakan di kedai-kedai mamak mahupun dibeli di gerai,ada eloknya jangan dimakan time pagi2 nanti ngantuk.Bila ngantuk,satu kedrja pun tak siap-siap.Dan ada yang kata,bila makan bertmabha berat badan.Buktinya,sayalah..Haha..
RESEPI : NASI LEMAK
CARA PENYEDIAANNYA
Bahan untuk nasi;
3 cawan beras
1 cawan santan
3 cawan air ( anggaran saja – kadar air ikut jenis beras yang anda guna, boleh tambah jika di perlukan)
3 hiris halia
1 helai daun pandan
3 ulas bawang merah ( di hiris)
sedikit garam
1 cawan santan
3 cawan air ( anggaran saja – kadar air ikut jenis beras yang anda guna, boleh tambah jika di perlukan)
3 hiris halia
1 helai daun pandan
3 ulas bawang merah ( di hiris)
sedikit garam
Cara-caranya
* Campurkan semua bahan di dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
Bahan Untuk Sambal;
6 sudu besar cili giling
3 biji bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
2 biji bawang besar – 1 biji bawang ditumbuk dan 1 biji bawang besar hiris
segenggam ikan bilis ( sebahagian di tumbuk, sebahagian lagi di goreng )
sedikit air asam jawa
sedikit belacan jika suka
sedikit garam, gula dan perasa
3 biji bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
2 biji bawang besar – 1 biji bawang ditumbuk dan 1 biji bawang besar hiris
segenggam ikan bilis ( sebahagian di tumbuk, sebahagian lagi di goreng )
sedikit air asam jawa
sedikit belacan jika suka
sedikit garam, gula dan perasa
Cara membuat sambal;
- Tumis cili giling, bawang merah, bawang besar, bawang putih, ikan bilis dan belacan hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam, bawang besar hiris dan sedikit air agar sambal tidak terlalu pekat.
- Bila sudah mendidih sesuaikan rasa dam masukkan ikan bilis yang telah di goreng.
Bahan sampingan lain;
ikan bilis goreng
timun – dihiris
kacang tanah
telur rebus
timun – dihiris
kacang tanah
telur rebus
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment